19/2/1973 "Φεύγει" ο Κώστας Νεγρεπόντης

Ο Κώστας Νεγρεπόντης γεννήθηκε το 1897, έμαθε ποδόσφαιρο στην Προποντίδα Ταταούλων και αργότερα πήρε μεταγραφή στην Fenerbahce με την οποία κατέκτησε τρία ερασιτεχνικά πρωταθλήματα Τουρκίας. Το 1918 μαζί με άλλους έλληνες ίδρυσε την Pera Club, στην οποία αγωνίστηκε για πολλά χρόνια ως παίκτης της ομάδας και τα τελευταία δύο χρόνια ως αρχηγός, κατακτώντας άλλο ένα πρωτάθλημα Τουρκίας.

Μετά την μικρασιατική καταστροφή το 1922, με άλλους παίκτες του συλλόγου Pera Club έκανε περιοδεία στην Ευρώπη, περνώντας από την Ιταλία και την Γαλλία.

Κώστας Νεγρεπόντης

Μετά από πρόσκληση άλλων Κωνσταντινουπολιτών της Αθήνας, ο Νεγρεπόντης εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα το 1926 και έβγαλε δελτίο στην ΑΕΚ. Σύντομα η διοίκηση του έδωσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού καθώς αναγνωρίστηκε η αξία και η εμπειρία του από αγώνες του εξωτερικού αλλά και η συνολική συνεισφορά του στην ομάδα.

Ως ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ ο Νεγρεπόντης πανηγύρισε το πρώτο κύπελλο Ελλάδος το 1931 και τους τίτλους του 1939 (νταμπλ) και του 1940 (πρωτάθλημα Ελλάδος) ως προπονητής της ομάδας. Παρέμεινε στον πάγκο της ΑΕΚ μέχρι και το 1948, οπότε αντικαταστάθηκε από τον Άγγλο Jack Bibby. Στην συνέχεια εργάστηκε στην εθνική Ελλάδος και σε άλλους συλλόγους του ελληνικού πρωταθλήματος (Παναχαϊκή, Πανιώνιος, Ολυμπιακός, Πανελευσινιακός, Φωστήρας). Την ΑΕΚ όμως δεν την ξέχασε ποτέ και παρακολουθούσε την πορεία της κάθε χρόνο. Κι όσες φορές χρειάστηκε την εμπειρία του, κάθισε στον πάγκος της ως υπηρεσιακός ή προσωρινός προπονητής, όπως για παράδειγμα την περίοδο 1955-1959. Από την προπονητική αποσύρθηκε σε προχωρημένη ηλικία το 1965.

Pin It

Ταξίδι στο χρόνο..

Το AEK Today θυμάται και σας παρουσιάζει τι έγινε σαν σήμερα στην ιστορία της ΑΕΚ, σε όλα τα αθλήματα, σε Ελλάδα και σε Ευρώπη.

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι...

Στο DNA μας

Οι άλλοι ας κερδίζουνε με νούμερα, εμείς θα κερδίζουμε με την ιστορία μας

Από την ταινία 1968